Her yıl pek çok kadının yaşadığı vajinal enfeksiyonlar, vajinadaki sağlıklı floranın bozulmasıyla meydana gelen; kaşıntı, yanma hissi, aşırı miktarda veya kötü kokulu vajinal akıntı, tahriş gibi semptomlarla ortaya çıkar.
Vajinal floranın eski sağlıklı haline getirilmesi için uygun tanı ve tedavi yöntemleri doktorunuz tarafından belirlenir. Antibiyotik tedavisi sıklıkla en etkili ve hızlı tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır. Ancak tek başına antibiyotik kullanımının, patojenlerin yanı sıra, vajina için faydalı mikroorganizmalara da etkili olduğu bilinmektedir. Bu durum vajinanın eski sağlıklı ortam ve florasına kavuşması için gereken sürecin ve dolayısıyla şikâyet duyulan sürelerin uzamasına neden olabilmektedir.
Probiyotikler, sağlıya yararlı bakterileri içinde barındırır. Vücudumuzda bulunan sağlıklı floranın yeniden kazanılmasında önemli yer tutar. Enfeksiyon gibi flora dengesinin bozulduğu durumlarda doğal besinlerden alınan probiyotikler tek başına yeterli değildir. Başarılı bir tedavi sürecinde ağız veya vajina yoluyla alınan probiyotik içerikli ilaç kullanımı etkin bir çözüm yolu oluşturur.
Sağlıklı vajina florasında en fazla bununan mikroorganizma laktobasil bakterileridir. Lactobacillus cinsi bakteriler vajinanın sağlıklı pH’ının korunmasını (pH:4, 4.5) sağlar. Bu pH koşulları ise ortamı patojen bakterilere karşı korunan bir hale getirir.
Vajinal enfeksiyonlarda, vajinanın doğal florasında da yer alan Lactobacillus acidophilus türünü içeren Feminis Vajinal Kapsül hakkında daha detaylı bilgi almak için (link) “Vajinal Enfeksiyonlarda Feminis Vajinal Kapsülün Avantajı Nedir?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.