Menstrual Döngü 28 günlük bir periyottur.
Menstural döngü, sadece regl kanamalarının görüldüğü günleri ifade etmez. Bu sürecin başlangıcı regl kanamasının ilk günüdür. Takip eden günler boyunca vücuttaki hormon seviyelerinde değişim gözlenir. Farklı fazlardan oluşan ortalama 28 günlük bu süreç kadın üreme sisteminde doğal ve gebeliği mümkün kılan bir döngüyü ifade eder. Döngünün tamamasının ardından aynı fazladan oluşan yeni bir döngü başlar. Dönem boyunca bedensel ve psikolojik olarak farklılıklar hissedilebilir.
Her kadının menstrual kanama süresi birbirinden farklı olabilir.
Menstrual kanama veya regl süreci ortalama 5 gün süren bir süreç olarak tanımlanabilir. Ancak esasında 2 ila 7 gün arası kanamalar normal olarak kabul edilmektedir. Kanama süresi, sıklığı ve miktarı kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.
Bir gün süren kanama veya 7 günden uzun süren kanamaların takip edilmesi ve doktora danışılması gerekmektedir.
Işıltınızın sebebi yumurtama döneminiz.
Menstrual kanamayı takiben 12-16. günler arasında yumurtalama gerçekleşir. Bu dönemde yumurtalıklarda bulunan bir yumurta rahime iletilir. Hamile kalmak için de en uygun olan bu süreçte, feromonların etkisi ile karşı cinse karşı çekicilik artar.
Regl öncesi değişken duygu durumlarının suçlusu “progesteron”
PMS olarak adlandırılan “premenstrual sendrom”, pek çok kadının menstural kanama öncesi süreçte belirgin şekilde hissettiği; psikolojik ve bedensel değişimleri kapsar. Kanamanın ilk gününe dek hissedilen duygu değişimleri ve şikayetlerin bir nedeni progesteronun çok yüksek seviyelerde olmasıdır. Kanamanın başlaması ile bu süreç de sona erer.
Menstrual siklus menopoz ile sona erer.
Menarş (ilk adet kanaması) ile başlayan menstrual siklus, menopoz dönemi ile sonra erer. Kadın hayatının doğal bir süreci olan menopoz ile her ay tekrarlanan, üremeye yönelik hormonal değişimler ve buna bağlı adet kanaması sona erer. Dünya genelinde ortama 45-55 yaş aralığında başlayan menopoz döneminde östrojen üretimi azalır ve yumurtalıkların üremeye dair aktivitesi kalıcı olarak durur.